Hoe voorkom je werkstress?
Vaak is werkstress een optelsom van meerdere factoren. Dit betekent niet dat er één oplossing is om stress te voorkomen. Door op zoek te gaan naar zaken die je energie geven, kan je, ondanks de hoge werkdruk, een burn-out voorkomen. Soms kan een simpele oplossing als méér bewegen en gezonder eten al een deel van de stress wegnemen. Daarentegen kan de oplossing ook ingrijpender zijn en is het van belang dat je bijvoorbeeld met je leidinggevende of een vertrouwenspersoon om tafel gaat om over je gevoel te praten.
6 goede tips om werkstress te voorkomen
Om werkstress op de werkvloer te voorkomen zullen werkgevers en werknemers samen moeten werken. Een aantal tips op een rijtje
- Voorkom een te hoge werkdruk: door over werkdruk te praten in individuele gesprekken maak je het meer bespreekbaar. Een juiste balans tussen werkhoeveelheid en de capaciteit van medewerkers vermindert de werkdruk.
- Zorg voor een goede werk/privé balans: laat als werkgever zien dat overwerken niet de norm is, door niet ’s avonds laat mails te beantwoorden.
- Steun elkaar in het werk: probeer je collega’s te helpen door kennis en ervaringen te delen. Zo kan je bij hen stress verminderen. Geef daarbij ook eens waardering aan het werk van je werknemers of collega’s.
- Creëer autonomie in het werk: hoe zou jij bepaalde taken willen invullen? Zijn er dingen die efficiënter kunnen? Geef als werkgever vrijheid aan je medewerkers om bepaalde taken op hun eigen manier aan te pakken.
- Werk aan ontwikkeling: bied tijd en middelen aan je werknemers om scholing te volgen. Een opleiding lijkt veel tijd te kosten, maar zorgt ervoor dat je je blijft ontwikkelen en voorkomt dat het werk een sleur wordt.
- Investeer in goede gezondheid: een wandeling tijdens de lunch is niet alleen goed voor je gezondheid, maar dit is ook het moment om eens met een collega over andere dingen te praten dan over het werk.
