Loading...

Please wait...

Kent u dat? Uw balpen vlekt of heeft moeite met aanschrijven.

Het principe van de balpen bestaat al sinds 1888. Maar pas in 1945 werd door Cross de eerste commerciële balpen gemaakt die niet vlekte.

Hoewel er natuurlijk kwaliteitsverschillen zijn, zijn de meeste balpenvullingen van tegenwoordig van een redelijk tot goede kwaliteit. De inktsoort wordt bepaald door de fabrikant die daar zo zijn mening over kan hebben. Sommigen kiezen voor een wat stroperiger inkt (iets meer moeite met aanschrijven maar een gelijkmatiger lijn) en anderen kiezen voor een wat soepeler inkt (schrijft meteen aan maar is eerder leeg en geeft meer kans op vlekken).

Het balletje van de balpen wordt gemaakt van wolfraamcarbid. Dit is een van de hardste materialen die kunstmatig kunnen worden gemaakt. Toch kan het voorkomen dat een balpen gaat vlekken. Dit komt doordat het balletje een deukje heeft opgelopen door vallen of stoten, of door slijtage van de houder van het balletje. Via dat deukje of de slijtage komt tijdens het rollen iets te veel inkt mee naar buiten en dat veroorzaakt het vlekken.

De inkt vloeit uit de pen door de zwaartekracht. Ondersteboven schrijven lukt niet. Voor de Apollo missies heeft de Nasa in de zestiger jaren een balpenvulling ontwikkeld die in de ruimte kan schrijven. De Spacetec vulling. Deze vulling heeft een heel klein beetje gas achter de inkt zodat de inkt onder alle omstandigheden vloeiend loopt. Een nadeel van dit systeem is dat een beschadiging aan het balletje van deze vulling grotere gevolgen heeft dan bij een normale vulling. De politie is altijd gek op deze vullingen geweest omdat ze ook goed schrijven onder natte omstandigheden. Overigens hadden de Russen een geweldig alternatief voor deze Spacetec vulling, zij schreven in de ruimte met potlood.

Bij luxe balpennen zoals van Diplomat of Visconti, kan de vulling eenvoudig verwisseld worden.
Bij reclamepennen (o.a. verkocht door Pennenland) is het ‘einde oefening’ voor de pennen aangezien de vulling meestal niet te vervangen is of bijna net zoveel kost als de pen.

Kortom, een balpen is niet onverwoestbaar. Behandel uw pen dus als een goed stuk gereedschap.

Cross: www.cross.com
Nasa: http://www.nasa.gov/
Spacetec vulling: http://www.diplomat.nl/gasdrukvullingen.htm
Diplomat: www.diplomat.nl
Visconti: www.visconti.it