Loading...

Please wait...

Vier de vrijheid op 5 mei!

Precies 70 jaar geleden op 5 mei 1945 werd de capitulatie van de Duitsers aangekondigd. Nadat de bevrijding van Nederland het eerste jaar nog op de verjaardag van Koningin Wilhemina (30 augustus) werd gevierd, werd besloten om vanaf 1946 de vrijheid te vieren op 5 mei.

Met die datum is in de loop der jaren nog flink wat geschoven. Als 5 mei op een zondag viel, werd de bevrijding op 4 mei gevierd. Sinds 1958 vieren we de Bevrijdingsdag  eens in de vijf jaar nationaal. Het is dan ook geen feestdag waarvoor je als werknemer per definitie vrij krijgt. Wel is een paar keer de discussie in de Tweede Kamer aangezwengeld of op Bevrijdingsdag niet ook voor iedereen de mogelijkheid moet zijn om de vrijheid te vieren. In ieder geval staat in de meeste cao’s dat in jaren met een 0 of 5 werknemers een betaalde vrije dag krijgen.

Hoewel in de jaren ’60 en ’70 het animo voor het vieren van 5 mei niet zo groot is, wordt sinds 1988 steeds meer aandacht besteed aan de feestdag.  Het Nationaal Comité 4 en 5 mei (een samensmelting van het Nationaal Comité Viering Bevrijding en Comité Nationale Herdenking) bedenkt elk jaar een thema en de evenementen, zoals festivals, toneelstukken en lezingen, sluiten dan aan bij het thema van dat jaar. In 2015 sluit het thema aan op de tekst: 

Wie de ogen sluit voor het verleden, is blind voor de toekomst.