Loading...

Please wait...

Wat is doming?

Wat is doming?

Doming is een 3D druktechniek waarbij een afbeelding fullcolour wordt afgedrukt en vervolgens Voorbeeld van domingwordt voorzien van epoxy (2 componenten harslaag). De epoxy vormt een bolle 3D laag over de afbeelding. De vorm van de bolling doet denken aan dat van een dome. Hier komt dus ook de benaming doming vandaan.

Gebruik

Deze techniek is veel in gebruik om 3D labels of stickers te printen. Doming stickers worden standaard in fullcolour afgedrukt. Dit maakt het een relatief goedkope techniek om bijvoorbeeld logo’s op relatiegeschenken aan te brengen. het is in bijna elke vorm en maat mogelijk en is daarom erg populair als druktechniek voor USB-sticks en sleutelhangers. Door de epoxylaag is het logo beschermd tegen verkleuring en krassen. Daarnaast is het logo iets vergroot door het 3D effect van de epoxylaag.

Productie

De epoxylaag kan in vloeibare vorm op diverse manieren worden aangebracht bijvoorbeeld via een slang of handmatig. Eenmaal aangebracht loopt de epoxy naar het einde van het label waar het automatisch stopt. Dit komt door de spanning die de epoxy met zich meebrengt. Vervolgens droogt en verhardt de vloeistof zich tot een doorzichtige “dome”.

1. Als eerste is er een oppervlakte nodig waarop geprint kan worden. Dit kan elk materiaal zijn waarop geprint kan worden, van papier tot plastic.

2. De tweede stap is de opdruk. Dit kan variëren van een simpele tekst tot een fullcolour foto of logo.

3. Nadat de opdruk gedroogd is wordt het restmateriaal om de afbeelding verwijderd. Dit wordt gedaan met een laser of een drukpers.

4. Als laatste wordt de epoxy aangebracht op het materiaal. Nadat de epoxy is opgedroogd, zijn de labels klaar om te worden aangebracht op de producten.

 

Doming in relatiegeschenken

Doming brengt vele voordelen met zich mee. Zo is het een relatief goedkope methode om fullcolour afbeeldingen of logo’s te drukken op relatiegeschenken. Daarnaast wordt het logo vergroot door het 3D effect en wordt het logo beschermd tegen verkleuring en krassen door de epoxy. Het is dan ook niet vreemd dat relatiegeschenken met doming populair zijn. Ben je ook benieuwd naar de mogelijjkheden van doming op jouw relatiegeschenken? In onze webshop is het mogelijk diverse gadgets te bedrukken met doming technieken zoals: speakers, USB-sticks en autoladers. Ook bieden wij diverse sleutelhangers aan met mogelijkheden tot doming.