Loading...

Please wait...

Stel je voor, je wilt een groene, ecologische pen kopen. Je zou zeggen dat je dan gaat een voor bamboe of RPET (gerecycled plastic) product. Wat je misschien niet weet, is dat deze producten veel minder groen kunnen zijn dan dat ze lijken. We hebben hier dan te maken met “greenwashing”.

“Greenwashing” betekent dat er een product groener wordt voorgedaan dan dat het daadwerkelijk is. Denk hierbij aan bio producten die niet 100% bio zijn.
Greenwashing is iets wat volledig legaal is. Het is namelijk zo dat woorden als “ecologisch”, “CO2-neutraal” en “milieuvriendelijk” geen beschermde woorden zijn. Dit betekent dat iedereen deze woorden op een product kan en mag zetten, zonder dat er moet worden aangetoond in hoeverre dit ook daadwerkelijk klopt. Zo zijn er bijvoorbeeld ook geen regels over hoeveel grondstof er in een product moet zitten om het te bestempelen als zijnde milieuvriendelijk.

Er is een verschil tussen “ecologisch” en “duurzaam”. Ecologisch betekent dat het van natuurlijke producten is gemaakt. Duurzaam betekent dat het lang mee gaat. Dan moet je jezelf de vraag stellen: heb je liever een product dat iets beter is voor de natuur, of is het misschien handiger om een plastic product te nemen dat veel langer mee gaat. Denk hierbij aan de productie. Als je 100 ecologische pennen koopt en die snel stuk gaan, moet je al erg snel weer 100 ecologische pennen kopen.
Als je 100 duurzame pennen koopt, doe je daar veel langer mee, en is het over de lange termijn beter voor de natuur en beter voor je portemonnee!