Loading...

Please wait...

Ik hou van mijn werk. Eén van de dingen die ik het leukste vind is onze klanten advies geven over het beste promotiemateriaal en bedrukkingen. Elke type product is anders en je moet met veel dingen rekening houden. Ik krijg vaak vragen over de bedrukking van mokken. Om jullie te helpen heb ik wat geschreven dat je helpt om een goede keuze te maken. Liever even bellen voor advies? Dat mag natuurlijk ook. Bel ons op 085 792 0071 en we helpen je graag!

 

Eerst even iets over het formaat en vorm van de mokken

Als je in Engeland of de VS bent en op de mokken let dan valt je waarschijnlijk het volgende op: de mokken zijn allemaal zo groot. In Nederland zijn we gewend aan kleinere mokjes. Daarnaast vind je in het buitenland meestal rechte mokken, terwijl in Nederland de mokken wat taps toelopen.

Een taps toelopende mok
Een “rechte” mok

 

Toch zie je bij bedrukte mokken dat er vaak voor een rechte mok gekozen wordt. De grootste reden hiervoor is dat het bij een rechte mok mogelijk is om een groot drukoppervlak te realiseren. Bij taps toelopende mokken hou je maar een klein drukoppervlak over omdat de bedrukking op een recht oppervlak geplaatst moet worden. Veel bedrijven willen graag een grote bedrukking en daarom kiest men toch vaak voor rechte mokken.

In het kort:

  • Wil je een grote bedrukking of een fullcolor bedrukking, dan kom je bijna niet om een rechte mok heen.
  • Is een kleiner drukoppervlak ook goed, dan is een stijlvol taps toelopende mok een leuke optie en past goed bij de gemiddelde Nederlandse mok.

 

De druktechnieken

Ik vraag mijn klanten altijd naar twee dingen:

  1. Hoe ga je het gebruiken?
  2. Wat voor bedrukking wil je er op?

Er zijn namelijk veel verschillende druktechnieken mogelijk en elke techniek geeft een ander resultaat. Ook verschilt het per mok welke bedrukking mogelijk is. Een fullcolor-mok wordt namelijk anders geproduceerd dan een mok geschikt voor PMS. Om een beetje orde in de mogelijkheden te scheppen heb ik een tabel gemaakt waarop je kan zien welke techniek geschikt is voor je gewenste toepassing. Wil je meer details over de technieken, lees dan onder de tabel verder.

 

PMS op transfer

De meeste mokken zijn bedrukt door middel van het plaatsen van pms-kleuren in de glazuur van de mok door middel van transfer-papier. De kleuren worden aangebracht door dit in de oven mee te bakken. Je krijgt zo een mooie bedrukking die meestal goed blijft tot 2.000 keer in de vaatwasser. In de praktijk betekent dit zo’n 8 jaar.

De bedrukking is relatief goedkoop (tenzij je voor een groot aantal kleuren kiest) maar de productietijd is wel lang. PMS opdruk kan alleen op een recht oppervlak waardoor je bij een taps toelopende mok een relatief klein drukoppervlak krijgt. Bij een rechte mok is een groot drukoppervlak wel mogelijk.

Ook kun je pms-kleuren laten drukken op een gekleurde mok. Het intrekken van de bedrukking in de oven kan echter de kleur beïnvloeden. Wel hebben we een aantal producten met een speciale druktechniek waardoor het wel mogelijk is om de exacte kleur te krijgen. Neem contact op voor de mogelijkheden.

Ga naar onze mokken met PMS opdruk

Mokken in eigen pms kleur bedrukken
Gekleurde mokken bedrukt met PMS kleuren

 

Fullcolor met sublimatie

Een tweede populaire bedrukking is Fullcolor. Door middel van sublimatie wordt de “foto” in de coating van de mok gedrukt. Het grote voordeel van fullcolor, is dat je elk mogelijke print kan laten drukken. Hoeveel kleuren of details je ook maar hebt. Nog een voordeel is dat de bedrukking heel snel kan. We drukken een aantal fullcolor mokken in mokken waardoor we bij sommige producten een levertijd van 3 werkdagen hebben!

Fullcolor mokken hebben een relatief lage prijs en bij meer dan twee kleuren is het al snel voordeliger dan een bedrukking met pms-transfer. Ook is bedrukking mogelijk vanaf een klein aantal.

De bedrukking gaat redelijk lang mee. Wel vind ik persoonlijk de bedrukking wat minder mooi en sneller vervagen dan bij de transfer-techniek.

Ga naar onze mokken met fullcolor opdruk

Fullcolor bedrukte mokken Pilati-0
Een fullcolor bedrukte mok

 

Tamponopdruk

Tampon is de goedkoopste techniek. Het grote nadeel is de kwaliteit van de bedrukking. Die is meestal niet supermooi en na 400-500 keer afwassen gaat de bedrukking er af. In enkele gevallen (wanneer het product maar een paar keer gebruikt hoeft te worden, of bij een low budget relatiegeschenk bijvoorbeeld) kan dit voor jou wel de beste optie zijn. Veel bedrijven bieden mokken aan met tamponopdruk en daardoor lijken de mokken heel voordelig. Zelf bedrukken we liever niet met tampon omdat we de kwaliteit simpelweg te matig vinden. Wil je toch gaan voor een tampon-opdruk, dan kunnen we dat wel doen voor de onderstaande mok. Neem daarvoor contact op met ons en dan regelen we dit voor je.

Mokken Delta-0
De delta mok kan indien gewenst bedrukt worden met tampon

 

Zandstralen/etsen

Ik ben zelf fan van de zandstraling-techniek. Je kiest een kleur mok en vervolgens wordt je logo of bedrijfsnaam er uitgestraald door middel van zandstraling. Dit geeft een luxe uitstraling en de mok blijft lang mooi. Eén nadeel is de prijs. Deze ligt hoger dan bij andere technieken, maar je krijgt daar wel een prachtig product voor.

Ga naar onze mokken met zandstraling

Mokken Soho-0

 

Speciale bedrukking

Wil je niet beperkt worden in de vorm van de mok en toch een volledige bedrukking hebben, dan hebben we enkele mokken die een uitzondering vormen op de eerder genoemde beperkingen. Zo kun je volledige bedrukking krijgen op taps-toelopende mokken en zelfs op het oor. Dit komt echter wel met een hoge prijs. Je bent dan al wel snel €8,- kwijt per mok. Dit kan bijvoorbeeld bij de onderstaande producten.

 

Advies en hulp op maat

Misschien duizelt het je wel van de verschillende opties. Bel ons op 085 7920071 en we helpen je graag vrijblijvend met advies. Mijn team en ik hebben jaren ervaring met de genoemde technieken en we helpen je met alle plezier.