Welke kleuren gebruiken we?
Er zijn heel veel verschillende manieren om een kleur aan te duiden.
Maar wat betekenen al die soorten kleuren?
CMYK
CMYK staat voor Cyaan, Magenta en Yellow. Als je deze drie kleuren mengt kan er geen zwart ontstaan, maar dan ontstaat er een donkerbruine kleur. Daarom is er nog een 4e letter aan toegevoegd, K. Die staat dan voor zwart. Door deze kleuren op bepaalde manieren te mengen, is het mogelijk om alle CMYK kleuren te maken. Een printer werkt bijvoorbeeld ook met deze vier kleuren inkt. Daarom zijn deze kleuren speciaal voor drukwerk.
PMS
PMS (ook wel “Pantone kleuren” genoemd) zijn ook kleuren die men gebruikt voor drukwerk.
Het bedrijf Pantone heeft ongeveer 1100 kleuren, die ieder een uniek nummer hebben. Zo weet elk bedrijf 100% zeker dat het om de juiste kleur gaat. Veel bedrijven gebruiken PMS kleuren voor logo’s en huisstijlen, voornamelijk vanwege de zekerheid van de kleuren.
Pantone kleuren kunnen helaas niet goed nagemaakt worden met CMYK, omdat pantone kleuren enkel gemaakt worden door 15 basis kleuren (inclusief zwart en wit). Door bepaalde kleuren in bepaalde hoeveelheden te mengen, ontstaat er dan één Pantone kleur.
RGB
Deze kleuren gebruikt men in beeldschermen. RGB is een afkorting voor de verschillende kleuren lampjes die elke pixel op je computerscherm heeft, Rood, Groen en Blauw. Als je met RGB kleuren werkt, werk je met 3 verschillende nummers om de hoeveelheid van elke kleur aan te geven. De RGB code voor zwart is bijvoorbeeld 0, 0, 0, omdat er dan van elke kleur geen aanwezigheid is. Voor oranje gebruik je 225, 120, 0. Daarbij zit voornamelijk rood, met een klein beetje groen erin.
Je kunt een RGB code altijd omzetten naar een hex-code.
Hex
Een Hex-code is, net als de RGB code, specifiek voor je beeldscherm. Als je met ontwerpprogramma’s werkt, zoals bijvoorbeeld Canva, kun je makkelijk de kleurcode invoeren om de juiste kleur te krijgen. Een hex-code bestaat uit 6 cijfers en letters, die duidelijk maken om welke kleur het gaat. Daarnaast beginnen ze altijd met een #. Ook deze codes gaan per rood, groen en blauw. De code voor zwart is bijvoorbeeld #000000. De code voor oranje is dan #ff6600. Hierbij staat de “ff” voor het maximale van de kleur dat er aan toegevoegd wordt.
Zoals hierboven omschreven zijn RGB en Hex kleuren voor je beeldscherm, en CMYK en PMS/Pantone kleuren voor drukwerk. Mede hierdoor kan het zijn dat kleuren anders ogen op zowel het drukwerk als op je beeldscherm. Let er wel op dat verschillende papiersoorten ook de kleuren van je drukwerk kunnen beïnvloeden. Een groene opdruk op een bruin papieren tasje zal er anders uitzien dan groen op een wit papieren tasje.
Een PMS kleur is het meest consistent qua kleur. Als je voor PMS kleuren kiest, zullen de kleuren het minst afwijken op verschillende items en apparaten. Daarnaast is het zo dat PMS kleuren altijd echt met een drukpers worden gedrukt en niet digitaal. Daardoor krijg je een betere kwaliteit van de opdruk. Het nadeel is dan wel, dat PMS kleuren vaak duurder zijn dan CMYK kleuren.
Let er goed op dat het per product verschilt of je PMS kleuren, of CMYK kleuren kunt gebruiken. Soms bestaat de mogelijkheid om beide druktechnieken te gebruiken, maar dat is niet altijd zo. Ook is er dan vaak verschil in het drukformaat of de drukpositie.